Střetnutí exekutorů s veřejností vyústilo v konkrétní závazky. Sněmovní seminář přitáhl pozornost

Praha, 11. března 2019 – Usilovná jednání s Ministerstvem spravedlnosti nesou ovoce. Před týdnem slíbil šéf resortu Jan Kněžínek na schůzi iniciované pirátským poslancem Lukášem Koláříkem předložení vládní novely na začátku června. Dnes na semináři s názvem “Exekuce očima povinného. ANO férovému placení dluhů, NE dlužnímu otrcotví” zazněly dokonce jasné závazky o spojení projednávání pirátské a vládního návrhu.

„Je to velice pozitivní krok. Vypadá to, že je na Ministerstvu spravedlnosti vůle opentlit jejich návrh parametry, které do problematiky vnáší Piráti. Jestli má vládní návrh sloužit jako podvozek pro naše změny, tak ať. Důležité je, že to pomůže narovnat současný systém,“ uvedl poslanec Lukáš Kolářík, s jehož navrhnutými kroky souhlasí i samotná Exekutorská komora.

„Jsem rád, že k této problematice vznikl na půdě Parlamentu otevřený seminář jak pro odborníky a zákonodárce, tak pro účastníky exekučních řízení. Myslím, že jsou to právě taková setkání všech zúčastněných stran, které pak vedou ke konkrétním závazkům. To se dnes povedlo,“ dodal s potěchou Kolářík.

Spojení rozpravy nad pirátským a vládním návrhem není jediným krokem v boji s chudobou v Česku. Piráti se hodlají podílet i na řešení dětských dluhů. Konkrétní návrh by poslanci mohli představit v průběhu dubna.