Ministerstvo spravedlnosti oprašuje starý paskvil. Vláda si chce přivlastnit zásluhy

Praha, 18. prosince 2018 – Jsou to pouze dva měsíce od doby, kdy Piráti představili novelu Exekučního řádu zavádějící tzv. teritorialitu. Vláda dala pirátskému návrhu negativní stanovisko, aby jako již tradičně mohla přijít s vlastní verzí, která však už před dvěma lety ztroskotala v legislativní radě vlády. Na konci listopadu se proto pirátský poslanec Lukáš Kolářík sešel se zástupci Ministerstva spravedlnosti, aby spolu probrali parametry novely.

„Resort připravuje vlastní návrh, který sice také zavádí teritorialitu, ale v takřka nepřijatelné podobě. Zatímco my bojujeme za nezávislost a nestrannost exekutorů, vládní návrh otevírá dveře pro kumulaci exekucí u velkých exekučních úřadů. Řízení by se možná zpřehlednilo, ale snížila by se vymahatelnost a zároveň by vznikly monopoly na vymáhání dluhů. To my nechceme,“ uvedl poslanec Lukáš Kolářík a dodal, že se bude snažit vládní návrh usměrnit do podoby Piráty předložené novely.

„Ani mi tak nevadí, že si chce vláda přivlastnit zásluhy za řešení situace s exekucemi. Problém je v nastavených parametrech, které se mi jeví jako submisivní vůči lobby velkých exekutorských úřadů. Náš návrh klientilistické vztahy mezi exekutory a velkými věřiteli rozbíjí, vládní návrh je posiluje a dává jim prostor pro neomezenou koncentraci dluhů,“ uvedl své další kroky Kolářík.

Návrh Ministerstva spravedlnosti počítá s tím, že si věřitel vybere exekutora, který bude vymáhat veškeré pohledávky povinného - tedy i ty, které mu v budoucnu zadá úplně jiný věřitel. Vzniká tedy paradoxní situace, kdy jedni věřitelé zvýhodněni nad druhými.

Vládní návrh, který je právě v připomínkovacím řízení, si můžete přečíst zde.